Esittelyssä Shindon ammattilainen, osa 4: Vastaava Jomon-Shindo- kouluttaja Riitta Mursula-Innanen

Tässä juttusarjassa esittelemme koulutettuja ja osaavia Shindon ammattilaisia eri puolilta Suomea.

Lähdimme selvittämään millaista Shindo-toimintaa Suomesta löytyy ja keitä ovat ihmiset sen takana.  Halusimme myös tietää, mistä heidän innostuksensa Shindoon on saanut alkunsa ja miten siitä tuli ammatti.

Sarjan neljännessä osassa kysymyksiin vastaa vastaava Shindo- ja Jomon-kouluttaja Riitta Mursula-Innanen Salosta.

 

 

Kerro hieman itsestäsi.

Riitta Mursula-Innanen, Shindo- ja Jomon-kouluttaja-hoitaja, Muurlan opiston rehtori, luokanopettaja Halikosta, Salosta. Olen opiskellut suomea, kirjallisuutta ja vertailevaa kulttuuritiedettä. Olen toiminut pitkään maahanmuuttajaopettajana ja opetuksen suunnittelijana. Viimeksi olen opiskelut logoterapiaa eli eksistenssifilosofiaa.

Kuinka päädyit Shindon pariin?

Harrastin Taj chi:tä ja opettajani Michael Schirmer esitteli minulle Shindon. Jaana Schirmerin ja Tuula Styrmanin johdolla opiskelin ensin ohjaajaksi. Satu Makkonen ja Eeva Harilahti opettivat hoitaja- kouluttajaksi.

Millainen oli ensikokemuksesi Shindosta?

Ihastuin ja innostuin niin, että tein ihan liikaa. Alkoi voimakas puhdistusrektio. Alun ihmettelyn jälkeen huomasin sen olleen hyväksi. Pitkään siirsin ohjaajaksi ryhtymistä kiireiden ja muiden verukkeiden takia. Vihdoin ymmärsin, että lähtemällä koulutukseen varaan itselleni päiviä rentoutumiseen.

Mikä sai sinut lähtemään Jomon- Shindon ammattilaiseksi?

Koulutus ja ohjaaminen ovat olleet työni ja tehtäväni. Olen ohjannut lasten liikuntaleikkikouluja, afrotanssi-ryhmiä ja monia muita ryhmiä opettajan työni lisäksi. Shindon ohjaaminen tuntui alusta alkaen omalta. Työni ohella ja osittain nykyisessä työssänikin ohjaan ja koulutan Jomon-Shindoa. Nyt odotan innolla Kuratomi Metodin viimeistelyä ja opetusoikeutta (toim. huom. Shindo ja Jomon menetelmän kehittäjän uusin kehotyöskentelymenetelmä). Shindo -koulutuksen kehittäminen on mielenkiintoista. Shindo ry:n hallituksen jäsenenä olen kokenut kantavani vastuuta yhdistyksen asioista periaatteella ”kukin vuorollaan” ja ” yhdessä tehden”.

Mikä sinulle on ollut merkittävintä/tärkeintä tässä menetelmässä?

Japanilaisen ajattelun mukaan jokaisella tulisi olla oma ikigai. Se on motiivi, tarkoitus, illuusio tai elintärkeä päämäärä, joka antaa voimaa ja energiaa päivän aloittamiseen joka aamu.

Logoterapian ytimessä asuu myös kysymys elämän tarkoituksesta. Se merkitsee syytä elää. Se on aarre, jonka eteen tehdään työtä sydämellä.

Shindo on osa omaa tarkoitustani. Shindo on asenne ja menetelmä. Shindo opettaa kuuntelemaan sisintään ja katsomaan kunnioittaen itsestä ulos toiseen ihmiseen. Se ei ole vain minua varten vaan sen avulla voin olla joku jollekin toiselle.

Kenelle suosittelisit Shindoa ja miksi?

Shindo tuo elämään rentoutta ja iloa. Suosittelen Shindoa itselleni, sillä olen saanut ihania ystäviä sen piiristä. Meillä on Turku-Salo- alueella tiivistä yhteistyötä ja säännöllisiä tapaamisia Shindo-ohjaajien kanssa. Tapaamisemme ovat vatsalihaksia kehittäviä, sillä nauramatta emme selviä.

 

Shindo -ohjaajien ja -kouluttajien tapaaminen Somerolla.

 

Kerro hieman Hali-Pysäkistä eli lapsi-vanhempi Shindosta.

Lasten ja nuorten kanssa olen työskennellyt koko ikäni, lisäksi olen siunattu 11 lapsenlapsella. Lasten kasvu ja hyvinvointi inspiroivat. Shindoakin olen jakanut lasten kanssa, kouluissa, ryhmissä ja nyt lapsi -vanhempi ryhmissä mm. Hali-pysäkillä. Oppimista häiritsevään levottomuuteen ja keskittymättömyyteen on löytynyt paljon apua pysähtymisestä ja rauhoittumisesta venytellen ja rapsutellen. Koskettamisen opetus ja omien rajojen tunnistaminen ovat turvallisuutta tuovia taitoja meille kaikille.

Hali-pysäkin ajatus on tukea ja vahvistaa lasten ja vanhempien (tai muiden luottoaikuisten) välistä vuorovaikutusta ilon ja leikin kautta. Kokonaisvaltainen vuorovaikutus ja luottamus kantavat lasta pitkälle Lapsi ymmärtää kehon kieltä paremmin kuin aikuinen. Kosketus on syvintä vuorovaikutusta. On ihanaa saada palata tähän ymmärrykseen ja iloon lasten kanssa. Shindo on sopiva menetelmä tähänkin.

Hali-pysäkillä tuetaan ja vahvistetaan lasten ja vanhempien (tai muiden luottoaikuisten) välistä vuorovaikutusta ilon ja leikin kautta.